Kazandığımız Her Diplomat Türkiye Dostu Olarak Dönüyor (AA)

Kazandığımız Her Diplomat Türkiye Dostu Olarak Dönüyor

ANKARA - Sultan Çoğalan

Dışişleri Bakanlığınca bu yıl 3-23 Nisan'da 23'üncüsü düzenlenecek "Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı" kapsamında 63 ülkeden genç diplomatlar, deneyimli Türk meslektaşlarından diplomasinin inceliklerini öğrenecek. Uzmanlar, hariciyenin genç mensuplarına, dünyada öne çıkan siyasi ve ekonomik gelişmeler, Türk dış politikasının temel parametreleri, müzakere teknikleri ve liderlik konularında eğitim verecek.

Diplomasi Akademisi Genel Müdür Yardımcısı Elçi Burcu Çevik, gelecek hafta başlayacak program hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, akademinin yabancı diplomatlara yönelik eğitimlerinin hem çok taraflı hem de ikili temelde yürütüldüğünü belirtti.

63 ülkeden diplomat başkentte ağırlanacak

"Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı"nın 1992’den bu yana yürütüldüğünü anımsatan Çevik, ilk yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Orta Asya ve Kafkasya ülkelerinin kapasite arttırımını desteklemek amacıyla daha çok bu bölgelere ağırlık verildiğini ifade etti.

Son yıllarda kapsamının genişlemesi ve Afrika'dan Latin Amerika’ya, Asya’dan Karayipler’e birçok coğrafyadan genç diplomatın katılmasıyla programın zenginleştiğini ifade eden Çevik, her yıl nisan ayında yaklaşık bir ay süren programlara başvurularda belirli kriterler arandığını söyledi.

Programa 35 yaş altı başkatip ve altı düzeyde diplomatların kabul edildiğini söyleyen Çevik, bu yıl Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Afrika'daki 63 ülkeden diplomatların 3-23 Nisan'da başkentte ağırlanacağını anlattı.

Çevik, katılımcı ülkelerin Türkiye'nin son yıllarda dış politikadaki açılımlarıyla da uyumlu olarak seçildiğini, özellikle son yıllarda Afrika, Asya, Uzak Doğu ve Latin Amerika perspektifi doğrultusunda erişemedikleri coğrafyalara eğitim yoluyla ulaşmaya çalıştıklarını kaydetti.

Genç diplomatlara müzakere yöntemleri

Uluslararası siyaset ve ekonomik konular, dünya gündeminde öne çıkan olaylar ve bölgesel gelişmeler, Türk dış ve savunma politikası ile ekonomisi, katılımcı ülkeler ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türkiye tarihi, terörizm konularının yanı sıra müzakere teknikleri, ihtilafların barışçıl yollarla çözülmesi, ara buluculuk, hitabet, kamu diplomasisi, liderlik, yönetim ve medya konularında eğitim verileceğini belirten Çevik, Türkiye'nin Kıbrıs, 1915 olayları, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri gibi en temel konulardaki tutumunun da katılımcılara anlatılacağını söyledi.

Çevik, özellikle müzakere teknikleri ve ara buluculuk derslerinde adeta bir müzakere ortamı yaratarak diplomatların bu yeteneklerinin artmasının amaçlandığını kaydederek, Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) oluşumunun bu yıl dönem başkanlığını yürüten Türkiye'nin önceliklerine ilişkin oturum yapılacağını ifade etti. Çevik, Güney Kore dışında MIKTA üyesi ülkelerden de genç diplomatların programa katılacağını kaydetti.

Eğitimlerin bakanlığın ilgili birimlerindeki genel müdür veya yardımcıları ile büyükelçiler tarafından verileceğini dile getiren Çevik, ayrıca alanlarında uzman akademisyenlerin de ders vereceğini anlattı.

Çevik, beş kıtayı ve 130 ülkeyi kapsayan program çerçevesinde bugüne kadar Asya-Pasifik'ten 143, Ortadoğu'dan 90, Balkanlar'dan 113, Sahraaltı Afrikası'ndan 196, Avrupa'dan 101, Orta Asya ve Kafkasya'dan 323, Latin Amerika ve Karayipler'den de 95 olmak üzere bin 61 genç diplomata eğitim verdikleri bilgisini paylaştı.

"Kazandığımız her diplomat Türkiye dostu olarak dönüyor"

Amaçlarının sadece genç diplomatların mesleki yeteneklerini geliştirmek veya Türk dış politikasını anlatmak olmadığını, aynı zamanda Türkiye'yi de tanıyarak ülkeden ayrılmaları olduğunu söyleyen Çevik, bunun için de programın Ankara bölümüne geleneksel Türk sanatlarının ve mutfağının tanıtılması ile Anadolu Medeniyetler Müzesi ve eski Ankara gezisinin dahil edildiğini kaydetti.

Çevik, Türk kültürü ve tarihini görmeleri için de genç diplomatların Konya, Kapadokya, Antalya ve İstanbul'u gezerek halkın gündelik yaşamlarına tanıklık edeceklerini ifade etti.

Diplomasi Akademisi Genel Müdür Yardımcısı Elçi Çevik, şunları kaydetti:

"Biz kendimizi az anlatabiliyoruz, her zamanda doğru algıları yaratamayabiliyoruz. Katılımcılar, Türkiye'yi doğrudan ve ilk elden görme imkanı bularak tecrübe ediyor. Bu sayede hakikaten bambaşka bir Türkiye algısı ve bilgisiyle buradan ayrılıyorlar. Bizim yaptığımız eğitimler uzun vadeli yatırımlar. Kazandığımız her diplomat, sonunda Türkiye dostu olarak size geri dönüyor. Avantajımız da bizi tanıyan, bilen, anlayan ve anlayabilen genç diplomatlar ağı kurmamız. Bu şekilde önümüzdeki dönemde çok daha iyi ilişkiler geliştirelim ve Türkiye'nin eli güçlensin. Programımıza katılan ve sonradan Ankara'daki büyükelçiliklere atananlar oldu. Hatta halen Ankara'da olanlar var."